Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η καλόγρια που αμάρτησε... με το facebook.


Η καλόγρια που αμάρτησε... με το facebook.
To facebook μας φέρνει κοντά με τους ανθρώπους, και μας βοηθάει να μοιραστούμε τις χαρές, τις λύπες και τις σκέψεις μας - και όλα αυτά εντελώς δωρεάν. Για την αδερφή Maria Jesus Galan όμως, το κόστος της χρήσης του facebook ήταν μεγαλύτερο απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί.
Τα τελευταία 35 χρόνια, η αδερφή Maria ανήκε στο μοναστήρι Santo Domingo el Real στο Toledo της Ισπανίας. Το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι ένας χώρος που προωθεί τον εσωτερισμό και αποθαρρύνει τις μοναχές να έχουν μεγάλη επαφή με τον έξω κόσμο. Απ' ότι φαίνεται όμως, πρίν από δέκα χρόνια επέτρεψε την εγκατάσταση ενός υπολογιστή.
Η αδερφή Maria ηταν εκείνη που είδε τις δυνατότητες του νέου αυτού μηχανήματος. Ψηφιοποίησε το αρχείο του μοναστηριού και σταδιακά άρχισε να το χρησιμοποιεί για πλήθος εργασιών, όπως για παράδειγμα εφαρμογές ebanking, οι οποίες γλίτωναν τις μοναχές από συχνότερα ταξίδια στην πόλη.
Ήταν τόσο εντυπωσιακή η ηλεκτρονική της δράση, που ο δήμος της έδωσε βραβείο για τις ψηφιακές της πρωτοβουλίες. Μαζί με το βραβείο, όμως, ήρθε και η δόξα. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται φίλοι στη σελίδα της Maria Jesus Galan στο facebook, που έφτασαν τους 600. Αυτοί οι ψηφιακοί φίλοι, όμως, δημιούργησαν πραγματικούς εχθρούς.
Άλλες καλόγριες του μοναστηριού παραπονέθηκαν πως η δραστηριότητα της αδερφής Maria στο facebook είχε "κάνει τη ζωή αδύνατη" για αυτές. Της ζητήθηκε λοιπόν να εγκαταλείψει το μοναστήρι, και τώρα ζει με τη μητέρα της.
Έτσι απλά λοιπόν, η ζωή της τα 35 τελευταία χρόνια, ήρθε τα πάνω-κάτω εξ' αιτίας του facebook. Είναι ειρωνικό πάντως που στην εποχή μας, που το Βατικανό έχει κανάλι στο youtube και υπάρχει εφαρμογή για κομποσχοίνι στο iPhone, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Εκκλησία που παραμένουν τόσο κλειστόμυαλοι...
Πάντως η (πρώην) αδερφή Maria συνεχίζει την ψηφιακή της δράση, έχοντας πλέον πάνω από 5.000 φίλους στη σελίδα της.

2 σχόλια:

Kώστας Π. είπε...

Μπράβο σας! Όλα τα έξυπνα .......τα ξέρετε!
Ποιος είναι ο αρχηγός;
Αυτό το "είμαι 103...."που το ανακαλύψατε;

Προσέχετε λίγο να μη θίγετε πρόσωπα!
Και πάλι μπράβο για την έξυπνη ιδέα!

kouskous είπε...

sas euxaristoume.... autos einai kai o kurios skopos tou kous-kous na se kanei na gelas kai oxi na thugei prwsopa.... allwste polla apo auta pou grafonte einai fantastika kai oxi alhthina.... oso gia ton arxigo... den einai enas,oute 2,oute 3.... poios kserei?