Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η ΑΠΟΡΙΑ




ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΚΛΑΔΕΨΕ ΕΤΣΙ ΤΗ ΜΟΥΡΙΑ ???????????????????????????
(βρίσκεται μεταξυ κρεοπωλείου φωτη -βαγιου και μικες )


Κλαδεύουμε τα δέντρα για να γίνουν πιο υγιή», αλλά αυτή η πανάρχαια αρχή της κηπουρικής τέχνης φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Ολο και περισσότερα δέντρα τα τελευταία χρόνια κλαδεύονται άτεχνα με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και να ξεραίνονται

Το κλάδεμα μιας μουριάς μπορεί να πάρει δύο ώρες, ενώ αν ο υπάλληλος (?) πάρει ένα πριόνι και την κερατομήσει θα χρειαστεί μόνο μερικά λεπτά।

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ
Γενικά αφήνουμε 3-4 κλαδάκια περιφεριακά στο κορμό, στη περιοχή του σταυρώματος. Αυτά τα κλαδάκια πρέπει να διατάσσονται όσο το δυνατό ομοιόμορφα, γύρω από το κορμό (γωνία μεταξύ τουςπερίπου 120)। Επιλέγονται τα πιο εύρωστα, ζωηρά και υγιή. Επίσης η γωνία έκφυσης τους από το κορμό πρέπει να είναι 40-45 μοίρες, για να είναι ανθεκτικά στη θραύση. Τα άλλα κόβονται. Τα εναπομείναντα κλαδεύονται στο μισό του μήκους τους και θα αποτελέσουν τους πρωτεύοντες βραχύωνες.

Την άνοιξη τα μάτια που υπάρχουν στους πρωτεύοντες, βλαστάνουν και δίνουν νέους βλαστούς. Τον επόμενο χειμώνα σε κάθε πρωτεύοντα βραχύωνα, επιλέγονται έως 3 βλαστοί που θα αποτελέσουν τους δευτερεύοντες βραχύωνες. Τα κριτήρια είναι όμοια με αυτά των πρωτευόντων. Ο πρώτος πρέπει να απέχει από τη βάση του αντίστοιχου πρωτεύοντα, τουλάχιστον 20 εκατοστά. Η απόσταση μεταξύ των δευτερευόντων να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά. Οι βλαστοί που διατηρούνται κλαδεύονται και πάλι στο μισό τους. Τα μάτια των δευτερευόντων θα δώσουν την επόμενη άνοιξη βλαστούς, από τους οποίους το χειμώνα επιλέγονται 3-4 στον καθένα, με τα ίδια κριτήρια. Οι υπόλοιποι αφαιρούνται.
Οι βλαστοί που μένουν κλαδεύονται στο μισό τους και θα αποτελέσουν τους κλάδους της κόμης. Θα κατάλαβες ότι το κλάδεμα γίνεται το χειμώνα, το αργότερο το Μάρτη, για τη μουριά. Όσοι βλαστοί σχηματίζονται σε ανεπιθύμητη θέση αφαιρούνται.

Το σχήμα ομπρέλλας , γίνεται με κάμψη των κλάδων, ώστε να αυξηθεί η γωνία των κλάδων σε σχέση με τη κατακόρυφο. Αυτό μπορεί να γίνει δένοντας στο άκρο καθενός, ένα κορδόνι, το οποίο τεντώνουμε όσο χρειάζεται και δένουμε την άκρη του σε ένα πασαλάκι. Άλλος τρόπος είναι να δεθεί στο ελευθερο άκρο του κορδονιού, ένα πλαστικό μπουκάλι του ενάμιση λίτρου, το οποίο γεμίζεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού, για να προκληθεί η κάμψη του κλαδιού.
Χρειάζεται αρκετό διάστημα ώστε η μεταβολή της γωνίας των κλαδιών, να γίνει μόνιμη.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

7 σχόλια:

Anonymous είπε...

όντως η μουρια ειναι κατακρεουργημενη
εαν την κλαδεψαν υπαλληλοι του δήμου μας
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

Anonymous είπε...

φιλε mellisseus καντα λιγο πιο καλυθενα ρε παιδι μου. τι ειναι"γωνια εκφυσης"?

Anonymous είπε...

το θέμα ειναι οτι καποιος βαριεται να κλαδευσει

Anonymous είπε...

τα σπουργιτια δεν εχουν που να κατσουν και να κελαηδησουν !!!
οι μεταξοσκωληκες δε θα εχουν να φανε
τα γκομενακια δε θα μπορουν να φανε μουνουρα
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

melisseus είπε...

προς το φίλο αναγνώστη
έκφυση = εκβλαστηση δηλαδή εκει που βγαινει ο βλαστος
στην προκειμένη περίπτωση
γωνία εκφυσης ειναι η γωνία που σχηματίζει το κλαδι με τον κορμό

δυστυχώς καποιοι θέλουν να μας φτωχαίνουν το λεξιλογιο μας
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

Anonymous είπε...

α!!!!!!!!!!!!!! ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ".... ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΠΩς ΤΟ MELISSEUS ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ , ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΩ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΑ !!

Anonymous είπε...

μπορει και απο τα 2